Vízitúrák szervezése mesterfokon,
Északkelet-Magyarország folyóin
Tippek, tanácsok, fontos információk a vízitúra megszervezéséhez ingyen.
Kezdőoldal Vízitúra Kenu bérlés Fontos tudnivalók Ajánlás Kapcsolat Akciók
 

Tilalomfák:

1. Csak úszni tudók jelentkezzenek vízitúrára! A víz nem játék, ne engedjenek a barátok ismerősök csábításának, hogy ők majd vigyáznak Önökre, ha kritikus helyzet van mindenki a saját életét menti! A szervezők valószínű adnak mentőmellényt, ha Ön kéri, de az sem nyújt az úszni nem tudónak száz százalékos biztonságot. Tehát az úszni nem tudóknak tilos vízitúrázni!!!

 

*

2. A folyó, a víz ugyanolyan közlekedési hely, mint az országút. Nagyon vigyázni kell az alkoholfogyasztással! Ittas ember ne menjen a vízre, nem csak a saját testi épségét, hanem a vele egy hajóban utazók testi épségét is veszélyezteti! A túra után bőven nyílik lehetőség arra, hogy oltsuk a szomjunkat finomabbnál, finomabb nedűkkel.

 

*

3. Tilos a hajóban felállni, abból a vízbe ugrani ezzel ugyanis veszélyeztetik a hajó (kenu) stabilitását. Ha elfáradt a csapat inkább kössenek ki, hogy át tudják mozgatni az elzsibbadt testrészeket, mintsem a hajóban felállva boruláshoz vezessen a lazítás! A hajóból való fejesugrás a stabilitás veszélyeztetése mellett azért sem ajánlott, mert sohasem lehet tudni, hogy mi van a víz alatt, egy ott felejtett cölöp, vagy egy éppen arra „járó”úszó fatörzs, vagy alacsony a vízmélység és a túrázó a meder aljába veri a fejét. Ezek mindegyike nagyon komoly sérülést okozhat!

 

*

4. Veszélyes és tilos felhevült testtel és tele gyomorral vízbe ugrani! Bár a szakemberek azt mondják, hogy akinek egészséges a szíve azt nem érheti katasztrófa ilyen esetben sem, jobb elkerülni az esetleges rosszullétet, a hirtelen hőmérsékletváltozás miatt kialakulható pánikot.

 

*

5. A hajóba (kenuba) tilos több embernek beleülni, mint ahány személyes a hajó, mert ez a jármű stabilitását nagyban veszélyezteti!

 

*

6. Tilos a vízbe szemetet dobni, tilos a szemetet otthagyni a homokpadokon, kikötési helyeken! A keletkezett szemetet egy szemetes zsákba össze kell szedni és a legközelebbi kúltúr helyen a kukába kidobni! Gondoljunk az utánunk kikötő csapatokra is, elkeserítő és illúzió romboló egy szemetes part látványa. Sajnos az ott hagyott szemetet már csak a folyó fogja „eltakarítani” a legközelebbi áradásakor.

 

*

7. A szabad vizekben tilos a fürdés a kijelölt hajó utakban, munkagépek, úszóművek közelében, és ahol azt tiltó tábla jelzi.

 

*

8. Tilos egyedül fürödni! Ha elszánjuk magunkat a fürdésre, akkor azt sose tegyük egyedül, ha netán valami baj történne a másik túrázó, még tud segíteni, vagy segítséget hívni.

 

*

9. A határvízi közlekedés szabályait be kell tartani, ennek értelmében tilos kikötni határvízen, a folyó másik országbeli partján! Pl: Ukrán – magyar határon. Nem érdemes kockáztatni, vagy vagánykodni, mert lehet, hogy megússzuk, de ha kifogunk egy túlbuzgó határőrt a pár napos szabadság reményében, elkobozhatja a hajót és egy pár órára, vagy akár egy-két napra élvezhetjük az ukrán határőrizeti szervek „vendégszeretetét”. Arról nem beszélve, hogy a magyar hatóságok ilyenkor jelentős pénzbüntetést szoktak kiróni.

 

*

10. Tilos viharban, villámlásban vízen tartózkodni! Ha érzékeljük, hogy vihar készül, kössünk ki, a hajót húzzuk ki a partra, hogy azt a víz sodrása ne tudja elvinni, majd próbáljunk biztonságos helyre húzódni.

 

*

11. Tilos mozgó kompot előzni, ha a komp már elindult meg kell várni, amíg elhalad előttünk, majd mögötte biztonságosan átevezhetünk. Figyelni kell a belógó kompkötelekre is, ami ugyan normális esetben nem okozhat gondot, de magasabb vízállásnál, vagy extrémebb belógás esetén könnyen felboríthatja a kenut.

 

 

   Diákprogram és osztálykirándulás    Csapatépítő tréningek    Kemping szolgáltatás     Katalógus rendelése      Galéria      Utazási szerződés     Letölthető dokumentumok     Letölthető tanulmányok     Jelentkezési lap      Utasbiztosítás      Partnerirodáink      Fotópályázat      Hasznos linkek      Link partnerek
Vízitúra, kenutúra      Tisza túra      Evezés      Kenu bérlés