Vízitúrák szervezése mesterfokon,
Északkelet-Magyarország folyóin
Tippek, tanácsok, fontos információk a vízitúra megszervezéséhez ingyen.
Kezdőoldal Kenu bérlés Jelentkezés Ajánlás Kapcsolat Akciók
 

Tilalomfák:

1. Csak úszni tudók jelentkezzenek vízitúrára! A víz nem játék, ne engedjenek a barátok ismerősök csábításának, hogy ők majd vigyáznak Önökre, ha kritikus helyzet van mindenki a saját életét menti! A szervezők valószínű adnak mentőmellényt, ha Ön kéri, de az sem nyújt az úszni nem tudónak száz százalékos biztonságot. Tehát az úszni nem tudóknak tilos vízitúrázni!!!

 

*

2. A folyó, a víz ugyanolyan közlekedési hely, mint az országút. Nagyon vigyázni kell az alkoholfogyasztással! Ittas ember ne menjen a vízre, nem csak a saját testi épségét, hanem a vele egy hajóban utazók testi épségét is veszélyezteti! A túra után bőven nyílik lehetőség arra, hogy oltsuk a szomjunkat finomabbnál, finomabb nedűkkel.

 

*

3. Tilos a hajóban felállni, abból a vízbe ugrani ezzel ugyanis veszélyeztetik a hajó (kenu) stabilitását. Ha elfáradt a csapat inkább kössenek ki, hogy át tudják mozgatni az elzsibbadt testrészeket, mintsem a hajóban felállva boruláshoz vezessen a lazítás! A hajóból való fejesugrás a stabilitás veszélyeztetése mellett azért sem ajánlott, mert sohasem lehet tudni, hogy mi van a víz alatt, egy ott felejtett cölöp, vagy egy éppen arra „járó”úszó fatörzs, vagy alacsony a vízmélység és a túrázó a meder aljába veri a fejét. Ezek mindegyike nagyon komoly sérülést okozhat!

 

*

4. Veszélyes és tilos felhevült testtel és tele gyomorral vízbe ugrani! Bár a szakemberek azt mondják, hogy akinek egészséges a szíve azt nem érheti katasztrófa ilyen esetben sem, jobb elkerülni az esetleges rosszullétet, a hirtelen hőmérsékletváltozás miatt kialakulható pánikot.

 

*

5. A hajóba (kenuba) tilos több embernek beleülni, mint ahány személyes a hajó, mert ez a jármű stabilitását nagyban veszélyezteti!

 

*

6. Tilos a vízbe szemetet dobni, tilos a szemetet otthagyni a homokpadokon, kikötési helyeken! A keletkezett szemetet egy szemetes zsákba össze kell szedni és a legközelebbi kúltúr helyen a kukába kidobni! Gondoljunk az utánunk kikötő csapatokra is, elkeserítő és illúzió romboló egy szemetes part látványa. Sajnos az ott hagyott szemetet már csak a folyó fogja „eltakarítani” a legközelebbi áradásakor.

 

*

7. A szabad vizekben tilos a fürdés a kijelölt hajó utakban, munkagépek, úszóművek közelében, és ahol azt tiltó tábla jelzi.

 

*

8. Tilos egyedül fürödni! Ha elszánjuk magunkat a fürdésre, akkor azt sose tegyük egyedül, ha netán valami baj történne a másik túrázó, még tud segíteni, vagy segítséget hívni.

 

*

9. A határvízi közlekedés szabályait be kell tartani, ennek értelmében tilos kikötni határvízen, a folyó másik országbeli partján! Pl: Ukrán – magyar határon. Nem érdemes kockáztatni, vagy vagánykodni, mert lehet, hogy megússzuk, de ha kifogunk egy túlbuzgó határőrt a pár napos szabadság reményében, elkobozhatja a hajót és egy pár órára, vagy akár egy-két napra élvezhetjük az ukrán határőrizeti szervek „vendégszeretetét”. Arról nem beszélve, hogy a magyar hatóságok ilyenkor jelentős pénzbüntetést szoktak kiróni.

 

*

10. Tilos viharban, villámlásban vízen tartózkodni! Ha érzékeljük, hogy vihar készül, kössünk ki, a hajót húzzuk ki a partra, hogy azt a víz sodrása ne tudja elvinni, majd próbáljunk biztonságos helyre húzódni.

 

*

11. Tilos mozgó kompot előzni, ha a komp már elindult meg kell várni, amíg elhalad előttünk, majd mögötte biztonságosan átevezhetünk. Figyelni kell a belógó kompkötelekre is, ami ugyan normális esetben nem okozhat gondot, de magasabb vízállásnál, vagy extrémebb belógás esetén könnyen felboríthatja a kenut.

 

 

    Kemping szolgáltatás     Letölthető dokumentumok     Letölthető tanulmányok     Kenu bérlés      Hasznos linkek