Vízitúrák szervezése mesterfokon,
Északkelet-Magyarország folyóin
Tippek, tanácsok, fontos információk a vízitúra megszervezéséhez ingyen.
Kezdőoldal Kenu bérlés Jelentkezés Ajánlás Kapcsolat Akciók
 
 

 

 

 

 

 

Ez a felosztás saját ötlet, de szerintem jól visszaadja azoknak a túráknak a jellegét amelyet a szervezők kínálnak.

 
Ezeknél a túráknál a szervezők csak a hajót adják, és minden egyéb túraelemet a résztvevők maguk biztosítanak, vagy éppen nem biztosítanak. Ezeknek a túráknak az előnye a nagy szabadság. Ott állnak meg, és ott kötnek ki ahol akarnak és addig tartózkodnak  a táborhelyen ameddig akarnak. A csomagokat a hajóban viszik, rendszerint homokpadon, nomád helyeken táboroznak. A kúltur helyeket elkerülik ezek a túrák. Az étkezésről is mindenki egyénileg gondoskodik. A tisztálkodást és a biológiai szükségleteket is a természetben végzik el a túrázók.

 

Az  ilyen túráknak viszont sokkal több a hátránya, mint az előnye. Állandóan ki kell pakolni a csomagot a hajóból, majd vissza kell pakolni. Az összes málhát fel kell cipelni a vízpartról a táborhelyre majd a másnapi indulásnál vissza kell vinni és bepakolni a hajóba. Mivel minden táborhely nomád helyen van nő a biztonsági kockázat.

 

A WC, maga a természet ami a kényelmetlenségek mellett nem teljesen higénikus, ráadásul környezetszennyező. Kedvezőtlen időjárásnál ezeken a túrákon a résztvevők mostohább körülmények közé kerülnek, mint egy magasabb komfort fokozatú túrán.

 

Nincs megoldva a túra során keletkezett kommunális hulladék elszállítása. A lelkiismeretesebb túrázok viszik magukkal a szemetet, ez viszont további helyet foglal el hajóban. Sajnos sokan otthagyják a táborhelyen a szemetet és annak eltakarítását a „folyóra bízzák”. Rendkívül lehangoló látvány egy szemetes folyópart, vagy táborhely.

 

Az étkezést is maguknak oldják meg ez sokszor hideg, ami hosszú távon nem szerencsés. A másik lehetőség, hogy főznek maguknak, ilyenkor vinni kell a nyersanyagot, a főzéshez szükséges felszerelést, az evőeszközöket. Ez megint jelentősen megnöveli a hajóban cipelendő csomagok mennyiségét.

 

Nagyon romantikus a bográcsban történő főzés, ugyanakkor sokszor nehezére esik a csapatnak a túra után fáradtan leállni főzni, fokozottan igaz ez rossz idő esetén.

 

 

   

Ez a túra típus annyiban másabb mint az előző, hogy itt a túraszervező egy bográcsban főzött vacsorát biztosít a résztvevőknek, amihez beszerzi a nyersanyagot és megfőzi azt.


 

 

Ennél a túratípusnál a túrázó a hajóban viszi a csomagját. A túraszervező napi egyszeri meleg étkezést biztosít. Ez rendszerint bográcsban főtt egy tál étel. A túra alatt legalább másnaponként biztosítják a fürdési, tisztálkodási lehetőséget.

 

 

A legteljesebb kényelem biztosítására törekszenek a szervezők. A csomagot autóval szállítják állomásról, állomásra a csoport után. Az étkezés reggeli és vacsora, meleg étel. A vacsora rendszerint két fogásból áll. Az étkezést valamilyen vendéglátó egység biztosítja, így vagy étteremben történik az étkezés, vagy ahol nincs étterem oda  a vendéglátó egység kiszállítja a reggelit és vacsorát a szükséges evőeszközökkel együtt. Ennél a túránál nem kell a túrára tányérokat, evőeszközöket hozni, nem kell mosogatni. A csoport minden nap kempingben táborozik, vagy ahol nincs kemping a szervezők biztosítják a tisztálkodási lehetőségeket. A csoportot túravezető vezeti és egy vagy két fős kísérő személyzet kíséri, akik túrázók rendelkezésére állnak problémáik megoldásában. Néhányan mondják, hogy az ilyen típusú túrák nem olyan romantikusak. Ez nem így van, hiszen itt is ugyanazon a folyón túrázunk, mint a nomád táborok résztvevői, csak esténként igyekszünk kúltúrált körülmények között táborozni. Itt is lehet bográcsban főzni, ha nagyon akar valaki, hiszen délidőben, bármelyik homokpadon vagy kikötési helyen megteheti. Ugyancsak van erre lehetőség vacsora után is, legfeljebb itt nincs az a kényszer, hogy, muszály főzni akár rossz, esős időben is.

  

Az összkomfortos túráknak a csillagtúra egy fejlettebb, kényelmesebb változata. Ennél a túratípusnál a sátrat sem kell lebontani, mert a szervezők autóbusszal visszahozzák a túrázókat a táborhelyre, majd másnap visszaviszik a következő szakasz start helyére. A csillagtúrák további előnye, hogy mindig kultúrált körülmények között táboroznak a résztvevők, ugyanakkor a túra a vízen vándortúra szerűen halad, így ők is új folyószakaszokat, új kikötési helyeket, új falvakat, ismerhetnek meg.

 

 

 

 

 Az összkomfortos túrákat még élvezetesebbé tehetjük, ha kapcsolunk a programhoz gasztronómiát, vagy kerékpártúrát, vagy autóbuszos kirándulást. Az ízletes ételek, italok, kóstolása a történelmi, néprajzi nevezetességek megnézése, gazdagítja vízitúrás élményeinket.


 

Ezeket a túrákat csak rutinos gyakorlott túrázóknak javasoljuk. Indulhat a túra Ukrajnából vagy Szlovákiából, majd a határátlépés után folytatódhat magyar vizeken. Mindkét külföldi szak más mint a magyarországi szakasz. Nehezebb, néhány helyen I fokozatú vadvíznek számít. Zúgók, örvények, bedőlt fák, kőgátak, leszakadt partok teszik nehézzé, ugyanakkor változatossá, izgalmassá, széppé a túrát. Azt is tudni kell ezekről a túrákról, hogy az ukrajnai szakasz teljesen nomád, tehát senki ne keressen kempinget, zuhanyzási lehetőséget, WC-ét, boltokat. Egyedül a nagyszőlősi kikötési helynél Karcsi bácsi kocsmájában tudunk étkezni az előtte lévő terepen táborozhatunk. Sajnos majdnem hasonlóak a viszonyok a Szlovák szakaszon, bár itt azért hideg vizes tisztálkodási lehetőséget, boltokat találunk. Előzetes szervezőmunkával az étkezés is megoldható. Mindkét szakaszon körültekintően kell kiválasztani a táborhelyeket, és azok állandó odafigyelést, őrzést igényelnek.


 
    Kemping szolgáltatás     Letölthető dokumentumok     Letölthető tanulmányok     Kenu bérlés      Hasznos linkek