Vízitúrák szervezése mesterfokon,
Északkelet-Magyarország folyóin
Tippek, tanácsok, fontos információk a vízitúra megszervezéséhez ingyen.
Kezdőoldal Vízitúra Kenu bérlés Fontos tudnivalók Ajánlás Kapcsolat Akciók
 

 

Különlegességek, érdekességek a Bodrog ártéri túrákról

 

 

Egy nagyon szép, mondhatni vadregényes túrát szeretnék részletesebben, bemutatni Önnek. Ez a legkorábbi túrák egyike, amelynek a „Bodrogi gyöngyszem” nevet adtuk. Úgy gondolom méltán kapta ezt a nevet.

 

A tavaszi áradások alkalmával a Bodrog folyó elönti a bal partján elterülő, a Tokaj- Bodrogzug Tájvédelmi körzethez tartozó 4500 hektáros területet, életet adva a napjainkba egyre ritkábban megtalálható érintetlen vizivilágnak. A Bodrog tavaszi áradása rendszerint egybeesik a Tisza tavaszi áradásával, így a nagyobbik folyó visszaduzzasztja a Bodrogot. Az áradás időtartama március, április, május, esetleg június hónapokra esik. A területet 40-50 napig, csapadékos években akár 100 napig is víz boríthatja.

 

 

A tavaszi időszakban, a Bodrogzugban is éledni kezd a természet, növény és állatvilága világszerte egyedülálló értékeket rejt. A terület vízjárási viszonyai a vízszabályozások előtti, természetes állapotokra hasonlítanak. Az ember eljátszik a gondolattal, hogy honfoglaló őseink hasonló viszonyokat találhattak  bejövetelükkor, a Kárpát- medence folyók menti területein. Ehhez hasonló állapot mind hazánk, mind Európa kevés területén található. A Bodrogzug a külvilágtól többé-kevésbé elzárt terület, megközelíteni vasúton és közúton, csak a külső határait lehet, és az ártéri vizeken közlekedni csak kézi erővel hajtott vízi járművekkel lehet, azt is engedéllyel, és vizsgázott túravezető vezetésével.   

 

 

Ahogy melegszik az idő a Bodrogzug fantasztikus növényzete egyre több arcát mutatja a túrázónak. Május elején még szinte tiszta, növényzetmentes vízen evezhetünk, majd lassan megjelennek a különböző vízi növények és a hónap vége felé szinte „salátában” túrázunk.

Megjelenik a rucaöröm, a bojtos békalencse, a kis békalencse, a sulyom. Kisebb nehézséget okoz az evezésben a meleg hatására a víz felszínére törő kolokán, békatutaj. Megjelennek a különböző hínárfélék a fényes békaszőlő, a füzéres süllőhínár. Mindig megcsodáljuk a fehér virágú fehér tündérrózsát, és az aranysárga virágú tavirózsát.

A parton füzesek, különböző ligeterdők találhatók. Az aljnövényzetben, sások, mocsári nőszirom, a kecses nyári tőzike, a tiszaparti margitvirág díszlik.

 

A terület állatvilága nem kevésbé érdekes. Igen sok halfajnak ad otthont a terület a legnagyobb jelentőségűek a lápi póc, a réti csík, vágócsík, de megtalálható itt a ponty, a kárász, a süllő, a csuka. A kétéltűek közül a leggyakoribb faj a vöröshasú unka, a mocsári béka. Itt él a vízisikló a mocsári teknős.

 

Nagyon gazdag a terület madárvilága, több mint 130 fele fajt írtak le a területen. A legérdekesebbek a kárókatona, a nagy kócsag, a kis kócsag, a kanalasgém, a tőkés a kanalas és a cigány réce. Megfigyelhetjük a bakcsót, jellegzetes „kvak-kvak” kiáltásairól ismerhető fel. Legnagyobb ritkaság a rétisas, a parlagi sas, a szirti sas. Kedveli a területet a kabasólyom, a kék és vörös vércse. A vízen is találkozhatunk szárcsákkal, dankasirállyal, jégmadárral, a gyurgyalaggal. Itt érzi jól magát a védett haris. Találkozhatunk a túránk során különböző fecskefélékkel, ha szerencsénk van, akkor fekete gólyával is.

Az emlősök közül a legjelentősebb a vidra, de láttunk már úszni a vízben őzeket, sőt vaddisznót is.

 

Szóval hihetetlen érdekes és romantikus a túra. Arra viszont fel kell készülni, hogy vízállástól függően többször kell átemelni a hajókat, sok helyen bujkálni kell, a kilépésekkor biztosan sáros lesz a lábunk, teljesen nomádak a táborhelyek. Néhány helyen a vízi növények miatt keményebben kell evezni, de mindez a nehézség eltörpül amellett az élmény mellett, amelyet a természet nyújt számunkra.

Ne hagyja ki, tartson velünk a Bodrog ártéri túrára. A túra leírását itt találja.

   Diákprogram és osztálykirándulás    Csapatépítő tréningek    Kemping szolgáltatás     Katalógus rendelése      Galéria      Utazási szerződés     Letölthető dokumentumok     Letölthető tanulmányok     Jelentkezési lap      Utasbiztosítás      Partnerirodáink      Fotópályázat      Hasznos linkek      Link partnerek
Vízitúra, kenutúra      Tisza túra      Evezés      Kenu bérlés