Vízitúrák szervezése mesterfokon,
Északkelet-Magyarország folyóin
Tippek, tanácsok, fontos információk a vízitúra megszervezéséhez ingyen.
Kezdőoldal Kenu bérlés Jelentkezés Ajánlás Kapcsolat Akciók
 


 

 

 

 


A felszerelés kérdése mindig örök dilemma, nehéz eldönteni, hogy mi a fontos és mi a szükségtelen egy vízitúrán. Ebben a kérdésben szeretnénk segítséget adni. Figyelembe kell venni, hogy milyen hosszú túrára megyünk, melyik évszakban túrázunk, és a legfontosabb, hogy készüljünk fel az esetleges szélsőséges időjárásra is.

 

 

 

 

 

Ne hozzunk túl sok ruhát, hiszen a természetbe megyünk, és ott nem kell mindig a napi divat szerint öltözni. Utazáshoz, és az esti programokhoz megfelelő a farmer, vagy valamilyen hosszú, illetve rövidnadrág, póló, szabadidőruha,  sportcipő, hidegebb idő esetén egy melegebb pulóver.

 

 

 

A vízre és a táborozáshoz az időjárásnak megfelelően öltözzünk. Nap ellen hosszú ujjú pólót, vagy inget viseljünk, nem kell szégyellni, a hosszú lehetőleg fehér nadrágot. A ruha legyen strapabíró, előny ha az gyorsan szárad. Nagyon fontos a fejünk védése, mert könnyen kaphatunk napszúrást. Ajánlatos a széles karimájú kalap, vagy kendő, amely védi a fülünket és a tarkónkat. Használjunk napszemüveget, gleccserszemüveget, napvédő krémeket. A vízitúrán fontos a lábbeli, mivel ritkán lehet megúszni a hajóba történő beszállást és kiszállást, hogy ne legyen vizes, vagy sáros a lábunk. Áldozzunk fel egy olyan sportcipőt, amit már nem sajnálunk. Legjobb erre a célra a pántos szandál vagy papucs. Előfordulhat, hogy a hajóból ki kell lépni, mert fent akadtunk egy kőpadon, (különösen lehetséges ez a Tisza ukrajnai szakaszán, vagy Felső- Tisza első 20 kilométerén) vagy át kell emelni a hajót,(a Túr folyón, vagy a szlovákiai túrán) ilyenkor fontos, hogy a lábbeli ne essen le a lábunkról. Erre a célra alkalmatlan a strand papucs, a pántnélküli szandál. Az sem hátrány, ha ezek a papucsok erős anyagból készültek és nem adják meg magukat az első akciónál.

 

 

 

Készülnünk kell a szél ellen, ilyenkor jó szolgálatot tesz egy szélanorák. Eső ellen vízhatlan dzsekit, esőköpenyt (ha kapucnija is van,az jó) vízhatlan hosszúnadrágot, neoprémruhát, halászkalapot, gumicsizmát viseljünk.

  


 

Az egyik legfontosabb felszerelési tárgy. Ne dőljünk be az olcsó áraknak, a nagyon olcsó sátrak rendszerint átengedik a vizet. A jó sátor az erős, könnyű anyagú. Fontos, hogy duplatetős és fenéklapos legyen, könnyen, gyorsan és egyszerűen fel lehessen állítani.

 

 

 

 

 

 

 

Gumimatracot, vagy polifoamot. Fontos felszerelés a hálózsák, legyen könnyű kishelyen elcsomagolható, de a legfontosabb tulajdonsága a hőtartó képessége. Nézzük meg az anyagát is, újabban készülnek műszálas hálózsákok is, amelyek jó hőszigetelők és vizesen is szigetelnek.

 

 

 

 

 

 

Néhány apró tárgyat célszerű magunkkal hozni. Elemlámpa jó ha, az a fejre felvehető, mert így mindkét kezünk szabaddá válik. Napolaj, fényvédő krémek, napszemüveg, szemeteszsákok, kés, szúnyogriasztó, óra, mobiltelefon, kötél a hajóban, kalapács, fejsze, a legfontosabb gyógyszerek, esetleg térképek, vízitúratérképek, a szükséges igazolványok.

 

Amennyiben a csapat magának főz, akkor a főzéshez és az étkezéshez szükséges felszereléseket is vinni kell. Összkomfortos túráknál, ezeket az eszközöket is a szervezők biztosítják. Fontosak a tisztálkodó felszerelések, de pl. hajszárítót hozni felesleges.

 

 

 

  

 

 

 

 

  

Ez nagymértékben függ attól, hogy milyen típusú túrára megyünk. Ha a szervezők kísérőautóval viszik a csomagot a parton, akkor könnyebb dolgunk van. Ilyenkor is ajánlatos erős, vízhatlan anyagú hátizsák. Vannak kifejezetten a vízitúrákra kifejlesztett vízhatlan zsákok. Ezeket különböző méretben gyártják, az öt, tíz, tizenkét literesen át a hatvan literesig. A kissebekbe a legszükségesebb tárgyakat pakoljuk, amit a hajóban viszünk, a nagyobbakba meg a kísérőautóval vitt ruhákat, tárgyakat. A hátizsáknak és a vízhatlan zsáknak az előnye az is, hogy korlátokat szab a pakoláshoz, és nem csábítja a túrázót túlpakolásra.

 

Ha mindent a hajóban kell vinnünk, akkor az előbb említett nagyméretű vízhatlan zsákokba vagy 30-60 literes bajonettzárral vízmentesen lezárható műanyaghordókba célszerű pakolni. Ezeket, a hordókat bérelni is lehet a szervezőtől vagy a kölcsönzőtől. A vízhatlan zsákok és a műanyag hordók előnye, hogy egy esetleges borulás esetén fent maradnak a víz tetején.

 

 

 

 

 

 

Kerüljük a gyorsan romló felvágottakat (párizsi, zala, stb.), a nem szilárd állapotú gyorsan romló termékeket, a tejes dolgokat.
A magunkkal hozott, az utazáshoz készített szendvicseket, ha az utazás napján nem fogyasztottuk el, ki kell dobni.

 

Ne hozzunk elegáns ruhákat, hiszen azokat a tábori körülmények miatt nem tudnánk megfelelően tárolni, másrészt, ha este szórakozni megyünk ezeken, a helyeken nem szólnak meg bennünket, ha lazán, sportosan öltözködünk.

 

 

 

 

    Kemping szolgáltatás     Letölthető dokumentumok     Letölthető tanulmányok     Kenu bérlés      Hasznos linkek