Vízitúrák szervezése mesterfokon,
Északkelet-Magyarország folyóin
Tippek, tanácsok, fontos információk a vízitúra megszervezéséhez ingyen.
Kezdőoldal Vízitúra Kenu bérlés Fontos tudnivalók Ajánlás Kapcsolat Akciók
 


 Mi segíti hozzá Önt egy jó hangulatú, sikeres


* Ha eldöntötte, hogy vízitúrázással tölti el szabadidejét akkor Ön jól döntött. Nagyon fontos a pozitív hozzáállás hagyja otthon gondjait, felejtse el főnökét, kapcsolja ki mobil telefonját. Próbálja élvezni a napfényt, a jó levegőt, még a zivatarokat is, fedezze fel a folyó menti növényzet szépségét, hallja meg a madarak éneklését, élje át a szabadban való táborozás élményét, igyekezzen megismerni a túraállomások történelmi, néprajzi nevezetességeit. Fontos, hogy kerüljön harmóniába a természettel! Találjon új barátokra, töltse el megelégedéssel az a tudat, hogy minden aktív mozgással eltöltött perccel sokat tett az egészségéért!

*       Csalódni fog, ha ugyanazokat a körülményeket várja, mint amilyenek a lakóhelyén vannak. Egy vízitúrán meg is lehet ázni, száraz lábbal nem lehet belépni a kenuba, így mindig vizes lesz a lábunk, lehet, hogy nem sima a sátrunk alatt a talaj így az nyomhatja a derekunkat, lehet, hogy nincs mindenütt angol WC, nincs mindenütt  meleg víz, vannak olyan folyók, ahol egyes szakaszokon, teljesen nomádak a  táborozási lehetőségek. Készüljön fel lelkileg is, hogy a természetben másak,puritánabbak a körülmények mint otthon. Sok nyugat-európai turistát éppen ez a körülmény, a viszonylag még érintetlen természet vonzza ide. Jó lenne még sokáig  megőrizni ezeket a „kincseinket”.  Itt talál részletesebb tájékoztatót az egyes folyókon található kempingek felszereltségéről, színvonaláról. Kattintson ide!

 

 

*       Fontos, hogy Ön tisztában legyen fizikai felkészültségével, teherbíró képességével. Ha, semmilyen fizikai aktivitást nem végez akkor ajánlatos könnyebb túrát választania. Elsőre nem javasoljuk a külföldről / Szlovákia, Ukrajna/ induló túrákat. Az Északkelet-magyarországi folyók mindegyike / Tisza, Túr, Szamos, Bodrog/ alkalmas a kezdőknek, a vízitúra kipróbálására, legfeljebb rövidebb szakaszokat kell teljesíteni, vagy, pihenőnapot kell beiktatni. Ossza be erejét a vízitúrán, ha szükséges tartson többször pihenőt. 

 

*       Egy sikeres vízitúrához rendkívül fontos a jó felszerelés! Felszerelésünk legyen praktikus, a célnak megfelelő, kiválasztását ne a divat határozza meg. A felszerelés összeállításánál vegyük figyelembe, hogy vándor, vagy csillagtúrán veszünk-e részt. Rövid hétvégi vagy egy hetes, vagy még ettől is hosszabb túrára indulunk. Készüljünk fel a szélsőséges időjárási lehetőségekre is. Itt olvashat többet a felszerelésekről.  Kattintson ide!

 

*       Csak annyira terheljük meg vízi járművünket, csomagokkal, emberekkel, hogy annak stabilitása ne kerüljön veszélybe!

 

*       Bármilyen csomagot viszünk a hajóban, azt rögzítsük a hajótesthez, hogy egy borulás esetén ne ússzon el.

 

*      Mindig tartson a hajóban száraz ruhát, ha szükséges /erős megizzadás vagy elázás után/ cserélje le ruhaneműjét.

 

*       Védekezzen a nap ellen és az eső ellen. A nap hatása a vízen intenzívebben érvényesül.   Ajánlatos fehérbe öltözködni, praktikus viselet a hosszú ujjú fehér póló, fehér hosszú nadrág, fehér sapka. Jól véd a széles karimájú kalap. Vigyázni kell, mert ha, nem megfelelő a fejfedő az orrunk és a fülünk könnyen megéghet, vagy napszúrást kaphatunk. Jó szolgálatot tehetnek a különböző napozás ellen védő krémek. Mindig legyen a hajóban esőkabát vagy valamilyen vízhatlan ruha, amit vihar, vagy eső esetén fel tudunk venni. 

 

*        Mindig vigyen magával elegendő folyadékot a túrára, különösen fontos ez nagy forróság esetén.

 

 

*       Ha megérkezik vízen a következő kikötési helyre, az első dolga az legyen, hogy takarítsa ki a hajóját és úgy vigye a depó helyre. A legegyszerűbb ezt végrehajtani a vízparton, mert ott minden adva van. Használjon szivacsot a takarításhoz. Visszataszító és gusztustalan, ha egy hajó tele van szeméttel, és bele van száradva a napok óta halmozódó sár, kosz. Mennyivel jobb érzés egy tiszta hajóba beszállni, mint egy sárosba.

 

*       A hajók tároló helye nincs mindig közvetlenül a parton, lehet, hogy hosszabb szakaszon, cipelni kell a kenukat. Ilyenkor először mindig pakoljuk ki a csomagot a    hajóból. Egyrészt, hogy ki tudjuk mosni, másrészt, hogy  szállítás közben a  csomagok ne „vándoroljanak” a kenu elejéből a végébe és vissza, betörve ezzel  esetleg a légzsákot, másrészt azért, mert üresen könnyebb mozgatni a hajót. Ha közvetlenül a parton tároljuk a hajókat, akkor is 20-30 méterrel feljebb kell vinni őket, nehogy egy váratlan vízszintemelkedés meglepetést okozzon! A tárolásnál mindig le kell fordítani a hajókat, egyrészt ha éjszaka esne az eső, reggelre ne  legyen tele vízzel a hajó, másrészt, ha arra csámborogna egy helyi „menő csávó” ne legyen kedve beleülni.

 

 

*       A megérkezés után először a kenunkat tegyük rendbe, ne hagyjunk lapátot,személyes tárgyat a parton, utána a sátrunkat verjük fel és helyezzük biztonságba felszerelésünket,és csak utána menjünk sörözni!!! A sorrendedet sohasem szabad felcserélni! Ez számos kellemetlenségtől óvhat meg bennünket!

*      Gondosan válasszuk ki azt a helyet, ahol felverjük a sátrunkat. Ne sátorozzunk mélyedésben, öreg korhadt fa alá, nézzük meg nincs-e a terepen hangyaboly. Ha lehet sík, magasabban fekvő terepet válasszunk sátorozásra. Óvatosan kell eljárni a folyóparton történő sátorozásnál, esős idő esetén a folyók vízszintje gyorsan emelkedhet, így nagyon könnyen víz alá kerülhet a táborhelyünk!

 

*       Ne csomagoljuk el vizesen a sátrunkat, ha mégis erre kényszerülünk még aznap, a következő táborhelyen próbáljuk meg kiszárítani!

 

*        Soha ne túrázzunk egyedül, biztonsági okokból ajánlatos legalább két hajónak együtt haladnia, arról nem is beszélve, hogy társaságban mindig élvezetesebb a túrázás.

 

*        A hajó kormányosa evezni és kormányozni jól tudó legrátermettebb ember kell, hogy legyen. Ő felel a kenu legénységéért, a hajóban nincs demokrácia a kormányos dönt,a legénységnek be kell tartani az utasításait.

 

*       Ha valamilyen váratlan esemény történik a túra közben ne essünk pánikba! Igyekezzünk határozottan és célszerűen cselekedni. Ha látjuk, hogy mások bajba jutottak kötelességünk segíteni, de csak addig a határig, amíg saját testi épségünket nem veszélyeztetjük.  

 

*       Tartsuk be a túravezető utasításait, intelmeit! Figyeljünk oda az oktatásra, el kell sajátítani a sporteszközök kezelését, az evezés technikáját, meg kell ismerni a hajóban használatos vezényszavakat. Meg kell tanulni a mentés az önmentés technikáját! A részletekért kattintson ide!

 

*      Ismerje meg mi az, amit tilos tennie egy vízitúrán! A „Tilalomfák” megismeréséért kattintson ide.          

 

*       A szervezők különböző szervezettségű és komfortfokozatú túrákat ajánlanak. Alaposan tájékozódjon, hogy mit tartalmaz az ár. Sokszor az olcsóbbnak tűnő  vízitúra a drágább, mert az, lényegesen kevesebb szolgáltatást tartalmaz, lehet, hogy a helyszínen, még fizetni kell a plusz, szolgáltatásokért, vagy a túrázónak magának kell megoldani azt. A túra típusokról, komfort fokozatokról itt olvashat részletesebben.

 

*       Vigyünk a hajóban magunkkal néhány fontos gyógyszert, kötszert. Az sem árt, ha van egy mobiltelefon a hajóban, mert ha szükséges azon is tudunk segítséget kérni!

 

 

 

 

   Diákprogram és osztálykirándulás    Csapatépítő tréningek    Kemping szolgáltatás     Katalógus rendelése      Galéria      Utazási szerződés     Letölthető dokumentumok     Letölthető tanulmányok     Jelentkezési lap      Utasbiztosítás      Partnerirodáink      Fotópályázat      Hasznos linkek      Link partnerek
Vízitúra, kenutúra      Tisza túra      Evezés      Kenu bérlés