Vízitúrák szervezése mesterfokon,
Északkelet-Magyarország folyóin
Tippek, tanácsok, fontos információk a vízitúra megszervezéséhez ingyen.
Kezdőoldal Kenu bérlés Jelentkezés Ajánlás Kapcsolat Akciók
 


 Mi segíti hozzá Önt egy jó hangulatú, sikeres


* Ha eldöntötte, hogy vízitúrázással tölti el szabadidejét akkor Ön jól döntött. Nagyon fontos a pozitív hozzáállás hagyja otthon gondjait, felejtse el főnökét, kapcsolja ki mobil telefonját. Próbálja élvezni a napfényt, a jó levegőt, még a zivatarokat is, fedezze fel a folyó menti növényzet szépségét, hallja meg a madarak éneklését, élje át a szabadban való táborozás élményét, igyekezzen megismerni a túraállomások történelmi, néprajzi nevezetességeit. Fontos, hogy kerüljön harmóniába a természettel! Találjon új barátokra, töltse el megelégedéssel az a tudat, hogy minden aktív mozgással eltöltött perccel sokat tett az egészségéért!

*       Csalódni fog, ha ugyanazokat a körülményeket várja, mint amilyenek a lakóhelyén vannak. Egy vízitúrán meg is lehet ázni, száraz lábbal nem lehet belépni a kenuba, így mindig vizes lesz a lábunk, lehet, hogy nem sima a sátrunk alatt a talaj így az nyomhatja a derekunkat, lehet, hogy nincs mindenütt angol WC, nincs mindenütt  meleg víz, vannak olyan folyók, ahol egyes szakaszokon, teljesen nomádak a  táborozási lehetőségek. Készüljön fel lelkileg is, hogy a természetben másak,puritánabbak a körülmények mint otthon. Sok nyugat-európai turistát éppen ez a körülmény, a viszonylag még érintetlen természet vonzza ide. Jó lenne még sokáig  megőrizni ezeket a „kincseinket”.  Itt talál részletesebb tájékoztatót az egyes folyókon található kempingek felszereltségéről, színvonaláról. Kattintson ide!

 

 

*       Fontos, hogy Ön tisztában legyen fizikai felkészültségével, teherbíró képességével. Ha, semmilyen fizikai aktivitást nem végez akkor ajánlatos könnyebb túrát választania. Elsőre nem javasoljuk a külföldről / Szlovákia, Ukrajna/ induló túrákat. Az Északkelet-magyarországi folyók mindegyike / Tisza, Túr, Szamos, Bodrog/ alkalmas a kezdőknek, a vízitúra kipróbálására, legfeljebb rövidebb szakaszokat kell teljesíteni, vagy, pihenőnapot kell beiktatni. Ossza be erejét a vízitúrán, ha szükséges tartson többször pihenőt. 

 

*       Egy sikeres vízitúrához rendkívül fontos a jó felszerelés! Felszerelésünk legyen praktikus, a célnak megfelelő, kiválasztását ne a divat határozza meg. A felszerelés összeállításánál vegyük figyelembe, hogy vándor, vagy csillagtúrán veszünk-e részt. Rövid hétvégi vagy egy hetes, vagy még ettől is hosszabb túrára indulunk. Készüljünk fel a szélsőséges időjárási lehetőségekre is. Itt olvashat többet a felszerelésekről.  Kattintson ide!

 

*       Csak annyira terheljük meg vízi járművünket, csomagokkal, emberekkel, hogy annak stabilitása ne kerüljön veszélybe!

 

*       Bármilyen csomagot viszünk a hajóban, azt rögzítsük a hajótesthez, hogy egy borulás esetén ne ússzon el.

 

*      Mindig tartson a hajóban száraz ruhát, ha szükséges /erős megizzadás vagy elázás után/ cserélje le ruhaneműjét.

 

*       Védekezzen a nap ellen és az eső ellen. A nap hatása a vízen intenzívebben érvényesül.   Ajánlatos fehérbe öltözködni, praktikus viselet a hosszú ujjú fehér póló, fehér hosszú nadrág, fehér sapka. Jól véd a széles karimájú kalap. Vigyázni kell, mert ha, nem megfelelő a fejfedő az orrunk és a fülünk könnyen megéghet, vagy napszúrást kaphatunk. Jó szolgálatot tehetnek a különböző napozás ellen védő krémek. Mindig legyen a hajóban esőkabát vagy valamilyen vízhatlan ruha, amit vihar, vagy eső esetén fel tudunk venni. 

 

*        Mindig vigyen magával elegendő folyadékot a túrára, különösen fontos ez nagy forróság esetén.

 

 

*       Ha megérkezik vízen a következő kikötési helyre, az első dolga az legyen, hogy takarítsa ki a hajóját és úgy vigye a depó helyre. A legegyszerűbb ezt végrehajtani a vízparton, mert ott minden adva van. Használjon szivacsot a takarításhoz. Visszataszító és gusztustalan, ha egy hajó tele van szeméttel, és bele van száradva a napok óta halmozódó sár, kosz. Mennyivel jobb érzés egy tiszta hajóba beszállni, mint egy sárosba.

 

*       A hajók tároló helye nincs mindig közvetlenül a parton, lehet, hogy hosszabb szakaszon, cipelni kell a kenukat. Ilyenkor először mindig pakoljuk ki a csomagot a    hajóból. Egyrészt, hogy ki tudjuk mosni, másrészt, hogy  szállítás közben a  csomagok ne „vándoroljanak” a kenu elejéből a végébe és vissza, betörve ezzel  esetleg a légzsákot, másrészt azért, mert üresen könnyebb mozgatni a hajót. Ha közvetlenül a parton tároljuk a hajókat, akkor is 20-30 méterrel feljebb kell vinni őket, nehogy egy váratlan vízszintemelkedés meglepetést okozzon! A tárolásnál mindig le kell fordítani a hajókat, egyrészt ha éjszaka esne az eső, reggelre ne  legyen tele vízzel a hajó, másrészt, ha arra csámborogna egy helyi „menő csávó” ne legyen kedve beleülni.

 

 

*       A megérkezés után először a kenunkat tegyük rendbe, ne hagyjunk lapátot,személyes tárgyat a parton, utána a sátrunkat verjük fel és helyezzük biztonságba felszerelésünket,és csak utána menjünk sörözni!!! A sorrendedet sohasem szabad felcserélni! Ez számos kellemetlenségtől óvhat meg bennünket!

*      Gondosan válasszuk ki azt a helyet, ahol felverjük a sátrunkat. Ne sátorozzunk mélyedésben, öreg korhadt fa alá, nézzük meg nincs-e a terepen hangyaboly. Ha lehet sík, magasabban fekvő terepet válasszunk sátorozásra. Óvatosan kell eljárni a folyóparton történő sátorozásnál, esős idő esetén a folyók vízszintje gyorsan emelkedhet, így nagyon könnyen víz alá kerülhet a táborhelyünk!

 

*       Ne csomagoljuk el vizesen a sátrunkat, ha mégis erre kényszerülünk még aznap, a következő táborhelyen próbáljuk meg kiszárítani!

 

*        Soha ne túrázzunk egyedül, biztonsági okokból ajánlatos legalább két hajónak együtt haladnia, arról nem is beszélve, hogy társaságban mindig élvezetesebb a túrázás.

 

*        A hajó kormányosa evezni és kormányozni jól tudó legrátermettebb ember kell, hogy legyen. Ő felel a kenu legénységéért, a hajóban nincs demokrácia a kormányos dönt,a legénységnek be kell tartani az utasításait.

 

*       Ha valamilyen váratlan esemény történik a túra közben ne essünk pánikba! Igyekezzünk határozottan és célszerűen cselekedni. Ha látjuk, hogy mások bajba jutottak kötelességünk segíteni, de csak addig a határig, amíg saját testi épségünket nem veszélyeztetjük.  

 

*       Tartsuk be a túravezető utasításait, intelmeit! Figyeljünk oda az oktatásra, el kell sajátítani a sporteszközök kezelését, az evezés technikáját, meg kell ismerni a hajóban használatos vezényszavakat. Meg kell tanulni a mentés az önmentés technikáját! A részletekért kattintson ide!

 

*      Ismerje meg mi az, amit tilos tennie egy vízitúrán! A „Tilalomfák” megismeréséért kattintson ide.          

 

*       A szervezők különböző szervezettségű és komfortfokozatú túrákat ajánlanak. Alaposan tájékozódjon, hogy mit tartalmaz az ár. Sokszor az olcsóbbnak tűnő  vízitúra a drágább, mert az, lényegesen kevesebb szolgáltatást tartalmaz, lehet, hogy a helyszínen, még fizetni kell a plusz, szolgáltatásokért, vagy a túrázónak magának kell megoldani azt. A túra típusokról, komfort fokozatokról itt olvashat részletesebben.

 

*       Vigyünk a hajóban magunkkal néhány fontos gyógyszert, kötszert. Az sem árt, ha van egy mobiltelefon a hajóban, mert ha szükséges azon is tudunk segítséget kérni!

 

 

 

 

    Kemping szolgáltatás     Letölthető dokumentumok     Letölthető tanulmányok     Kenu bérlés      Hasznos linkek