Vízitúrák szervezése mesterfokon,
Északkelet-Magyarország folyóin
Tippek, tanácsok, fontos információk a vízitúra megszervezéséhez ingyen.
Kezdőoldal Kenu bérlés Jelentkezés Ajánlás Kapcsolat Akciók
 

 

Kempingek az Északkelet magyarországi folyók mentén.

 


 

 


Felső-Tisza

  

 

 

Tiszabecsen két kemping is található, és talán nem túlzok, ha azt állítom, hogy ezek a Felső Tisza legkultúráltabb, legjobban felszerelt kempingjei. Az egyik a Vidám Delfin kemping, a másik a saját tulajdonú,és üzemeltetésű kempingünk, a Dióliget kemping.

A kempingben 400 főre elegendő sátorozó hely, hideg, meleg vizes zuhanyozási lehetőség biztosított. Büfé, és étterem segíti a túrázók és a kempingezők színvonalas ellátását. Az étteremtől független konyhát és hűtőt is használhatnak a vendégek. Őrzött autóparkolóval rendelkezünk. Kerékpárokat, a vízitúrákhoz kenukat, kajakokat, lapátokat, 30 és 60 literes hordókat, mentőmellényt, bográcsot is lehet bérelni tőlünk. A részletekért kattintson ide.

A kempingtől a Tisza 400 m-re található. Azoknak a vízitúrázóknak, akik nálunk kempingeznek a hajóját és a csomagjait, ingyen leszállítjuk a partra.

 

Tiszabecs a magyarországi vizitúrák kiindulási helye, de Ukrajnából is ide érkeznek meg a csapatok, a folyó a 744,8 folyam kilométernél lép be az országba.  A Tisza part köves, kavicsos, nagyon sokan vadkempingeznek a területen. Sajnos a parton WC nincs, sokszor szemetes konténer sincs letéve, vagy ha van az nem igazán elegendő. A vadkempingezők nagy része bejár a kempingekbe mosakodni, zuhanyozni, fogyasztani, amiért természetesen fizetni kell. Éppen ezért nem teljesen logikus, hogy miért nem a kempingekben táboroznak. Ha megszűnne a vadkempingezés a part tisztasága, sokat javulna. A kempingek a falu területén vannak a gátak mögött, így azok magas vízállás esetén sem kerülnek vízalá. A faluban található boltokban,a túrázók minden szükséges élelmiszert be tudnak vásárolni. 

 20 kilométert kell eveznünk a Tiszán ahhoz, hogy elérjük a következő kempinget. A Tisza bal partján a Túrbukónál lévő kemping egy nagyon hangulatos, ligetes szép környezetben lévő ártéri kemping. Az is különlegessé teszi, hogy 4-6 méteres vízeséssel itt ömlik be a Tiszába az ásott Túr.

A kempingben WC, zuhanyzási lehetőség, büfé van. Nagy hátránya a területnek a rendkívül rossz kikötési lehetőség. A part a Tisza felől nézve nagyon meredek, tele nagy kövekkel. Könnyen sérülhetnek a hajók és a kiszállás balesetveszélyes. Nagyon óvatosan és körültekintően kell kikötni. Az ásott Túr felőli oldalon megfelelőek a kikötési lehetőségek. A legközelebbi falu Tiszakóród is több kilométerre van, így bevásárlásra itt nincs lehetőség.

 

A Túrbukótól mindössze 4 kilométert kell eveznünk, hogy a Tisza bal partján a szatmárcsekei parthoz érjünk. Vízitúrázóknak ideális a kikötési lehetőség, hiszen nagykiterjedésű sóderes part fogad bennünket. A kikötési helytől 30-40 métere található a ligetes ártéri kemping. A kemping tulajdonosa igyekszik a lehető legjobb szolgáltatást biztosítani, ami egy ártéri kempingnél nem mindig egyszerű. Hideg, meleg víz, WC, zuhanyzási lehetőség, büfé áll a túrázok rendelkezésére.

Hátránya, hogy esős idő esetén nehéz a közlekedés, hogy földút vezet be kb. egy kilométer hosszan a falu elejéig. Az út melegben poros, esőben sáros. A kempingben hétvégén, de ha sok túrázó érkezik, akkor hét közben is élő zene van, ami belenyúlik az éjszakába, ez zajossá teszi a helyet, ami sok embert zavar.

A falu egy, másfél kilométerre van a parttól, ahol a túrázó pótolhatja készleteit. A kemping tulajdonosa is üzemeltet egy boltot a faluban, így előzetes rendelés alapján kiszállítja az árut a partra.  


 

 

 

A 705-ös folyamkilométernél, 15 kilométerrel lejjebb, a Tisza jobb partján találjuk a következő kempinget. A Katica kemping, a gát túlsó oldalán található, a parttól mintegy 400 méterre. A tulajdonos nagyon szolgálatkész és igyekszik a vendégek kedvébe járni. Területe nem túlságosan nagy, de jó szervezéssel sokan tudnak sátorozni. Hideg, meleg vizes zuhanyzási lehetőség, WC, főzőlap, hűtő áll a túrázók rendelkezésére. A kempingnek külön hajótárolója van a parttól mintegy 50 méterre, ahol biztonságban tudhatjuk kenuinkat. Ha a túrázó a hajóban hozta a csomagját, extra szolgáltatásként a tulajdonos (Katica bácsi) autóval ingyen elviszi azokat kempingbe, az indulásra pedig visszaviszi. A kemping előnye, hogy kicsit messzebb van a parttól, így a parti discók zenéje nem hallatszik fel. Aki bulizni akar, megteheti anélkül, hogy zavarná a pihenni vágyókat.

Alacsony vízállásnál Tivadarban gyönyörű homokos part alakul ki így a kikötés nagyon könnyű, utána viszont egy rövid meredek szakaszon kell felvinni a hajókat a depó helyre. Ha jó az idő sokan strandolnak a parton, a kikötésnél figyelnünk kell a vízben, illetve a parton lévőkre. Magas vízállás esetén a meredek parton tudunk kikötni, sajnos ilyenkor nagyon kevés a hely, hiszen szinte csak a lépcsőknél lehet, megállni a hajókkal, és ez több hajó esetén torlódást okozhat. A kemping mellet található élelmiszer boltban fel lehet tölteni a készleteket. A faluban autóbusz járat van, így innen viszonylag könnyen elutazhat a túrázó.


 

 


A 688-as folyam kilométernél a jobb parton található Jánd, egy széles homokos fövennyel, ami jó kikötést tesz lehetővé. Maga a sátorozó hely nincs túlságosan kiépítve, büfé, WC van. Azoknak ajánljuk, akik szeretik a nomádabb körülményeket és a csendesebb helyeket.

 


A 685-ös folyam kilométernél a Tisza jobb oldalán található Ugornya a következő lehetséges kempingező hely. Rendkívül népszerű üdülőhely annak minden előnyével és hátrányával. A kemping nincs messze a parttól, a kikötés is könnyű, mert szép homokos partja van, természetesen jó idő esetén itt is tele van a part, fürdőzőkkel. A kikötőhely előtt kb. egy kilométerrel, ömlik be a Szamos a Tiszába.

Maga a kemping komoly felújításra szorulna, kicsi a vizesblokk, körülbelül 50 ember tud meleg vízben lezuhanyozni, utána várni kell, hogy újból legyen meleg víz. A kemping forgalmához képest kevés a WC-ék száma is. A területen bőven található vendéglátó egység, zenés szórakozóhely. Ez a bőség a hátránya is, mert nagyon zajosak az éjszakák.

Az önkormányzat szépen rendbe hozta a partot, a hétvégeken különböző programokat szerveznek, szinte majdnem mindig valamilyen együttes koncertet ad a parton felállított színpadon. Pezsgő, nyüzsgő élet folyik a területen, ami nem kedvez azoknak, akik a nyugalmat szeretik. Közel a parthoz található az Atlantika vízi vidámpark. Ezzel a parkkal szemben van egy másik kultúrált kemping is, ez egy kicsit távolabb esik a parttól, ezért a vízitúrázók nem nagyon veszik igénybe.

A területen több bolt is található, így minden bevásárolható. Vásárosnaményból vasút és buszközlekedés is van, ami megkönnyíti az elutazást. Problémát jelent viszont, hogy a partról nincs közvetlen járat a városba, ha valaki gyalog vág neki az útnak akkor egy öt kilométeres sétára számítson.

 


A Tisza bal partján a 653-as folyam kilométernél található egy nagy homokos part, jó kikötőhely. Vannak, akik kedvelik, az infrastruktúra teljesen hiányzik. Ha valaki itt táborozik, a tábor őrzéséről gondoskodni kell, a fürdéssel is vigyázzunk, mert a túloldalon veszélyes örvények vannak.

 


A Tisza bal partján a 651-es folyam kilométernél található. Kikötésre nem a legideálisabb hely, de ha kikötünk, azt mindenképpen a pontonhíd előtt tegyük.  Az utóbbi időben rendkívül sokat fejlődött, egy lelkes vállalkozónak köszönhetően. Egy nagy területű, parkosított, korszerű vizesblokkal ellátott kempinget alakítottak ki. Folyamatosan van meleg víz, kultúráltak a WC-ék, jól ellátott a büféje. A tulajdonos a túrázók megrendelésére minden élelmiszert be tud szerezni.

A falu körülbelül 500 méterre van a parttól, a folyó másik partján található Lónya, ahová pontonhídon, vagy magas vízállás esetén komppal lehet átjutni. Ha valaki innen akar elutazni, akkor azt a Tiszamogyorósról induló buszjáratokkal teheti meg.

 


A Tisza bal partján a 617-es folyam kilométernél a komp után található a következő kultúrhely Tuzsér. Alacsony vízállásnál egy szép homokpadon könnyű a kikötés, de utána egy magas parton kell felvinni a hajókat a depó helyre. Magas vízállásnál, a magas partnál tudunk kikötni. Jó idő esetén itt is sok strandolóra számíthatunk. A tuzséri táborozóhely sajnos kis területű és az ártéren van. Sokszor nagy a zsúfoltság és a nagy terhelés miatt a fű sem tud regenerálódni, így földes táborhelyre számítsunk. Lehet vadkempingezni a parton is, de akkor szigorúan őrizni kell értékeinket, mert elég nagy a mozgás, még éjszaka is.

A táborhelyen WC, zuhanyzási lehetőség van, sokszor itt is zsúfoltságra kell számítani. A büfé jól ellátott, étkezési lehetőséget is biztosít. A falu egy kilométerre található ahol be lehet vásárolni. Tuzsér az a hely, ahonnan közvetlen vonatközlekedés van Budapestre, igaz ez csak személyvonat. Nyíregyházi átszállással, gyorsvonattal is lehet utazni.

 


 

A Tisza jobb partján van az 594-es folyam kilométernél. Ez egy szép homokos part az infrastruktúra teljes hiányával. Büfé van lent a parton. A falu messze van, egy darabig keskeny betonút vezet le a partra, ami a végén már földútban folytatódik. 

 


 


Az 593-as folyamkilométernél a bal parton található, a dombrádi szép homokos part. Itt is, mint a többi tiszai strandon jó idő esetén sokan fürdenek, amit kikötésnél figyelembe kell venni. Ilyenkor könnyű a kikötés, de utána csak úgy, mint Tuzséron egy rövid magas parton kell felvinni a hajókat a tároláshoz. Magas vízállásnál a homokpad eltűnik, ami egy kicsit nehezebbé teszi kikötést. A területen minden megtalálható, kemping, étterem, bolt, zenés szórakozóhely. A hétvégén itt is discó, és különböző programok vannak, így Dombrád is Gergelyiugornyához hasonlóan elég zajos hely.

Sajnos Domrádról nagyon rossz a közlekedés. Maga a falu ahonnan busz, vagy,   vonat közlekedés lenne, 5 kilométerre van a parttól, és innen semmilyen tömegközlekedés sem jár a faluba. A túrázónak maguknak kell megszervezni az elutazásukat a területről. Csoportok Kisvárdáról rendelhetnek autóbuszt, ami beszállítja őket a kisvárdai vasútállomásra, ahonnan már jó közlekedés van Nyíregyháza, Budapest irányába.


 

 

Az 580-as folyam kilométernél található a bal parton. Jó homokos strandja van, ami könnyű kikötést tesz lehetővé. A parthoz közel étterem található, maga a táborhely nomádnak tekinthető. 

A Tisza bal partján az 575-ös folyam kilométernél található a szép homokos strand. A kikötés könnyű. Vagy a parton lehet sátorozni, vagy fel kell sétálni az üdülőterületre, ami kb egy kilométerre van a parttól, és ott valamelyik táborban lehet kempingezni. Autóval az üdülőterületről nem lehet lemenni a partra! Több büfé is található a környéken, zuhanyzási lehetőség megszervezhető. A falu nagyon messze van a parttól, oda egyáltalán nincs tömegközlekedés. Gyakorlatilag itt túrát befejezni lehetetlen.

 


 

A Tisza bal partján 568,5 folyam kilométernél található. A kikötés nem a legideálisabb. A kompnál lehet kikötni, a hajókat a magas parton tudjuk tárolni. A komptól 500 méterre van nagyon kis területű táborhely. Itt bolt található, zuhanyozni is lehet, WC van, de csak kis létszámú társaság befogadására alkalmas a hely. A tulajdonos előre bejelentet csapat esetén, egytálételeket is szokott felszolgálni. A táborhely gyakorlatilag már a falu részét képezi. Elutazni kisvonattal és autóbusszal lehet Tiszabercelről.

 


Az 544-es folyam kilométernél érjük el Tokajt. Itt minden megtalálható, vannak kempingek, boltok, jó borozók, éttermek, jó a közlekedés, egyszóval minden adott ahhoz, hogy a túrázó jól érezze magát. A kempingekben természetesen, hideg, meleg víz van, kulturált WC-ék, zuhanyzók biztosítottak. Mindegyik kemping a Tisza bal partján található, van ahol stégnél, kell kikötni, van ahol homokos parton. Tokajban már számítani kell hajó forgalomra, sok a motorcsónak a dzsetszki. Sok a nyári program, nagy a nyüzsgés a városban.

 

 

 

A Tisza ukrajnai szakasza:Aki ukrajnai túrára szánja rá magát az ne keressen kempinget, mert nincs. Teljesen nomádak a körülmények. WC a természetben van, mosakodni, fürdeni pedig csak a folyóban lehet. A vizet is ajánlatos Magyarországról kivinni, ha inni, vagy fogat mosni, vagy mosakodni akarunk. A folyó és a táj viszont gyönyörű, és ha nem esett, vagy esik az eső tiszta is. A táborhelyeket szabadon megválaszthatjuk, ha viszont valamilyen falu vagy város közelében táborozunk, pl. Bustyaháza, Visk, Huszt, Nagyszőlős a tábort ne hagyjuk őrizetlenül. Ezeken, a helyeken nagyobb a civil lakosság mozgása is. A városok, és a falvak messze vannak a parttól, megközelítésük hosszabb gyaloglást igényel. A szükséges élelmiszereket lehetőleg Magyarországról vigyük magunkkal.

Nagyszőlősön viszont Karcsi bácsi kocsmájában, ami közel van a parthoz, meleg ételt is lehet fogyasztani. Előtte akár táborozni is lehet, bár a rendelkezésre álló terület meglehetősen kicsi. Ez az egyetlen olyan hely a part mentén ahol meleg ételt szolgálnak fel. Fizetni forintban is lehet.

Csak rutinos, evezni tudó túrázók vállalják be ezt a túrát, mert a folyó néhány helyen I fokozatú vadvíznek tekinthető, és a körülmények teljesen nomádak! 

 

 

Túr folyóAmikor a Túr folyóról írok, tudni kell, hogy többfajta Túr létezik!

Beszélünk Ásott- Túrról, azaz Túr- csatornáról, Öreg- Túrról, Holt- Túrról, és       Régi- Túrról. Ezek közül jelenleg csak a Túr- csatornán és az Öreg- Túron lehet vízitúrázni. Alkalmas lenne erre a Holt- Túr is Kömörőtől Nagyarig, de az utóbbi időben nagyon kevés víz volt benne, és nem volt kitisztítva a bedőlt fáktól, így küzdelmes és körülményes rajta a túrázás.     

A túrákat ezen a folyón rendszerint a Túr csatornán szoktuk kezdeni, az indulás történhet Garbolcról vagy kicsit lejjebb Nagyhódosról. A Túr csatorna hossza 30 kilométer, és a 724-es folyamkilométernél ömlik be a Tiszába a Nagy- bukó gátnál       (Túr- bukó).

 


Kis határ menti falu. Egy ifjúsági táborba lehetséges bekérezkedni és kempingezni. Nagyhódosig nem nagy a távolság és van benne egy fenékgát is, ami átemelést tesz szükségessé. Három kilométer evezés után érjük el Nagyhódost.

 


 

Nagyhódoshoz is közel van a határ, ez is egy pici, hangulatos eldugott kis falu. A folyó jobb oldalán, a folyón átmenő, a határhoz vezető úttól jobbra található egy ifjúsági tábor ahol lehetséges a kempingezés. A két település nehéz megközelítése miatt saját túráinkat úgy szervezzük, hogy Tiszabecsen gyülekezünk és kempingezünk, és innen autóbusszal visszük a túrázókat, az indulási helyre.

 Nagyhódostól 14 kilométer evezés után érünk a következő lehetséges táborhelyhez a sonkádi Kis-bukóhoz.

 

 

Sonkádon csak vadkempingezésre nyílik lehetőség. A kikötés egy kis üdülőterületen van. A part füves kisebb csoport táborozása megoldható. A közelben van egy működő büfé ahol étel, és ital fogyasztására van lehetőség. Kikötni, a sonkádi fenékgát (Kis bukó) előtt kell. A falu kb. 3 kilométerre, van. Innen két irányba haladhatunk tovább, bármelyik folyót választjuk, át kell emelni a hajókat!


Ha a Túr csatornán haladunk tovább, akkor a Túrbukó gáthoz jutunk (Nagy- bukó), aminek a leírását a Felső-Tiszánál megtalálja. A távolság vízen 11km.

 

 

 


 

 

 

Amennyiben az Öreg- Túrra emelünk át akkor Kölcséig evezhetünk. A távolság mindössze 10km, de az átemelések és a bujkálások miatt többnek tűnik. Arról se feledkezzünk meg, hogy a folyónak alig van sodrása, így szinte állóvízben evezünk.  A kölcsei táborhely is nomád és a Túr partján a parókia mellett található. A hely maga a falu végében van, így a boltok könnyen elérhetőek.

 

 

 

 A következő állomás, 13 km után az Öreg- Túron Túristvándi. A kemping Közvetlenül a folyó partján van, nagyon szép környezetben. A kempingen WC, hideg, meleg vizes zuhanyzási lehetőség van. A területen büfé és étterem is található. A közelben a folyó másik oldalán, egy hasonlóan jó színvonalú másik táborhely is található.

 


Ha tovább akarjuk folytatni a túrát, akkor a vízimalomnál át kell emelnünk a hajókat. 14 kilométer evezés után érjük el a kömörői osztóművet, ahol megint át kell emelni. Innen két irányba folytathatjuk a túrát a Holt- Túron ez a Nagyari- vagy Ócska- Túr, ahol 4 kilométer után érünk Nagyar határába a Petőfi fához. Szép füves ligetes rész, de táborozásra teljesen nomádak a körülmények. Igaz a falu csak pár méterre van, így be lehet vásárolni. A táborhelytől még 2.5 kilométerre van egy zsilip, ami után 1.5 kilométerre a 707-es folyamkilométer környékén torkollik a Túr a Tiszába. Ha el is jutunk Nagyarig az ezt következő szakasz tényleg nehezen evezhető a zsilip után, pedig szinte biztos, hogy inkább cipelni kell a hajókat, mintsem evezni.

A másik ág a kömörői átemelés után 27 kilométer, és Olcsvaapátinál a 688-as folyamkilométernél ömlik be a Tiszába, de jelenleg evezhetetlen.

 Szamos folyó

 


Sajnos a Szamosról is csak azt lehet leírni, hogy teljesen nomádak a körülmények. A folyó mentén nincsenek kempingek, éttermek. A lehetséges megoldás az, hogy valamelyik parthoz közel lévő falu szélén kötünk ki és vadkempingezünk, vagy egy iskolaudvaron, vagy futballpályán, amennyiben az önkormányzattal meg tudunk állapodni. A másik lehetőség, hogy csillagtúraszerűen oldjuk meg a túránkat, és valamelyik tiszai, kempingből utazunk el a Szamosra és a túra után vissza. A folyó maga nem hosszú, a magyarországi szakasza mindössze 51 km, amit két nap alatt könnyen lehet teljesíteni. Ha nagyon kényelmesen akarunk evezni, akkor három nap.

 


Bodrog folyó

 


 

A Bodrog, az 51-es folyamkilométertől tartozik Magyarországhoz. Az első kempingezésre alkalmas hely a 48-as folyamkilométernél a bal parton található Felsőberecki községnél. Itt a homokos szabad strandon jó a kikötési lehetőség. Egy keskeny ligetes rész övezi a partot, ahol sokan vadkempingeznek. Az elmúlt években egy vállalkozó az ártéren kempinget is üzemeltet, ami körbe van kerítve, mobil WC- vel és büfével is ellátott.

A faluban nem messze a parttól egy kultúrált, hideg, meleg vizes zuhanyzási lehetőséggel, WC- vel felszerelt kemping található. A falu nagyon közel van a parthoz, így a bevásárlásokért nem kell messzire menni.

 

 


Történelmi város nagyon sok látnivalóval, érdekességgel. A 37-es folyamkilométernél érjük el. A közúti híd után rögtön balra található a kemping, stéges kikötési lehetőséggel. Hideg, meleg vizes zuhanyzási lehetőség, WC, büfé áll a túrázók rendelkezésére. A kemping szinte a városban van, így a vásárlás könnyen lebonyolítható, finom borokat is kóstolhatunk a különböző pincékben, vendéglátó egységekben. A közlekedés is jó így az elutazásra és a túra kezdésére is alkalmas a hely.

 A 28-as folyamkilométer után a jobb parton a kompnál tudunk kikötni. A komptól nem messze üzemeltet egy vállalkozó egy kis területű táborhelyet. Zuhanyzási lehetőség, WC, büfé van a sátorozó helyen. Mivel a tábor a falu szélén van a boltok könnyen elérhetőek.A 20-as folyamkilométernél érjük el Olaszliszkát. Kikötési lehetőség a jobb parton a komp után. A kikötés nem egyszerű, mert általában mély a talaj és térdig merülünk az iszapba. A komptól mintegy 50 méterre található a kemping, ami területileg nem nagy, de benne hideg, meleg vizes zuhanyzási lehető és WC biztosított. Étterme és büféje is van. Itt is kóstolhatunk finom borokat. A falu csak méterekre van a parttól, így a bevásárlási lehetőség is biztosított. Figyelem csomagjainkat ne hagyjuk őrizetlenül!


 

 


A 2.5-es folyamkilométernél a Bodrog jobb partján található az Unió Vízitelep és kemping. Kikötési lehetőség stégnél. Sokan látogatják a helyet különösen tavasszal, sajnos azt kell, hogy mondjam az utóbbi időben romlott a létesítmények állaga. Ráférne a területre a fejlesztés, a felújítás.

 

 

 


A tokaji kempingek leírása a Felső- Tiszai résznél megtalálható.

 


A Bodrog szlovákiai szakaszaA Bodrog Szlovákiában az Ondava és a Latorca folyók összefolyásából keletkezik. A szlovákiai szakasz mindössze 15 folyamkilométer. A szlovákiai szakaszt meghosszabbíthatjuk azzal, hogy a Sirava tóról indítjuk a túrát. Ezt a túrát a mi cégünk találta ki, mi eveztük be ezt a szakaszt és már 12 éve, rendszeresen szervezünk innen túrákat.

 


A tavon több kempinget is üzemeltetnek, de sajnos mindegyik számos hiányossággal működik. Van ahol nincs meleg víz, kevés a WC, rossz a világítás, szemetes a part, úgy tűnik, hogy elhanyagolják ezt a szép területet. A tóról egy „húzós” átemelés után egy keskeny csatornán keresztül érjük el a Laborec folyót, amibe 20 folyamkilométer után beleömlik az Ung, majd a Laborec 19 folyamkilométerrel lejjebb beleömlik a Latorcába. A Latorca 9 kilométer után egyesülve az Ondavával hozza létre a Bodrogot.

A szlovákiai szakaszon a Sirava-tó után sehol sincs kemping, így a túra nomádnak tekinthető. Érdemes valamilyen falu közelében kikötni és tábort verni. Az általunk javasolt ilyen hely Vojany, amit a tóról elindulva, kb. 30 kilométer kemény evezés után érünk el. A következő lehetséges állomás Zemplén, ami kb. 26 kilométer evezés után következeik. Bárhol is táborozunk a Szlovák szakaszon a tábort nem szabad őrizetlenül hagyni.

 

 

 

    Kemping szolgáltatás     Letölthető dokumentumok     Letölthető tanulmányok     Kenu bérlés      Hasznos linkek